اعلام موجودیت
«کانون اسناد انترناسیونالیستی جنبش کارگری ایران»
«کانون اسناد انترناسیونالیستی جنبش کارگری ایران» با انتشار مجموعهای از نشریات «پیک انترناسیونالیستی» و دیگر متون «تشکیلات کارگران انترناسیونالیست» (تکا) فعالیت مستقل خود را با هدف روشنی بخشیدن به سیر تکامل گرایش انترناسیونالیستی جنبش کارگری ایران، حول خطوط عمده زیر آغاز میکند:
۱- با ایزوله شدن انقلاب کارگری اکتبر و شکست موج انقلاب جهانی و تسلط ضدانقلاب بر جنبش کمونیستی، کلیه گروههای کمونیست سابق بهتدریج در سیستم سیاسی سرمایهداری استحاله یافته و بدل به ابزار سیاسی اقشار متوسط اجتماعی و اهرم فشار جناح چپ در جنگ قدرت با جناحهای دیگر بورژوازی شدند.
۲- جنبش کارگری بهرغم محرومیت تاریخی از تشکل سیاسی خود، منشأ و مرکز یک مقاومت تاریخی در مقابل کل سرمایهداری (شامل جناح چپ آن) بوده است. از نقش تشکلهای مستقل کارگری در بعد از تشکیل اولین «حزب کمونیست ایران» تا مقاومت این تشکلها در مقابل تودهایسم و فدائیسم، از تکامل مبارزهٔ محافل مستقل کارگری در دورهٔ بعد از شکست جنبش شورایی کارگران در بعد از قیام ۱۳۵۷ تا ابراز وجود «انجمن کارگران پناهنده و مهاجر ایرانی» در کشورهای اروپایی و سرانجام انتشار نشریهٔ «پیک انترناسیونالیستی» در بعد از بحران و فروپاشی انجمن کارگران، جلوههای معین این مقاومت تاریخی جنبش کارگری ایران در مقابل تسلط چپ سرمایه بوده است.
۳- بهموازات جلوههای مقاومت ضد سرمایهداریِ گرایش انتقادیِ درون جنبش کارگری در مقابل چپ سرمایه، شاهد شکلگیری جریانهای فکری و سیاسیای بودهایم که بهمثابهٔ حوزههای مقاومت در عرصهٔ اندیشه و سیاست در مقابل تسلط چپ سرمایه ظهور یافته و سپس از صحنه سیاست حذف شدند. از اولین جرقهٔ مقاومت گرایش «آوتیس سلطانزاده» بهعنوان عضو کمیتهٔ اجرایی انترناسیونال سوم و رهبر جناح اکثریت اولین حزب کمونیست ایران در مقابل اقلیت که مدافع ماهیت بورژوایی انقلاب در ایران بود، از شکلگیری گروه «اتحاد کمونیستی» و نقش آن در نقد نظری چپ ایران، تا تشکیل «جریان انقلاب سوسیالیستی» و سرانجام جهتگیری محافل و گروههای جداشده از چپ ایران بر گِرد گروههای سنتی کمونیسم چپ و شوراگرایی اروپا در دههٔ اخیر، مظاهر این مقاومت فکری و سیاسی در مقابل سلطهٔ چپ سرمایه بوده است.
۴- کانون اسناد انترناسیونالیستی جنبش کارگری ایران بر این باور است که مقاومت عملی و سیاسی گرایشهای انتقادی درون جنبش کارگری، سرانجام با بحران و فروپاشی انجمن کارگران پناهنده و مهاجر در کشورهای اروپایی و متشکل شدن بخشی از فعالین این تشکل کارگری حول نشریهٔ پیک انترناسیونالیستی به یک نقطه عطف تاریخی رسید. نشریهٔ پیک انترناسیونالیستی قادر گشت تا از سویی با نقد پیگیر مواضع احزاب چپ ایران، بهویژه مؤثرترین بخش آن، یعنی جریان موسوم به «کمونیسم کارگری»، تأثیر آشکاری بر تسریع و تشدید بحران چپ و سیر گروهبندی آن نهد. از سوی دیگر نیز پیک انترناسیونالیستی با تداوم مشی انتقادی خود و عبور از انجماد سیاسی-ایدئولوژیک محافل کمونیسم چپ اروپایی موفق به تکامل و نضج نطفههای اساسی و تاریخی یک چشمانداز و سبککار کمونیستی گشت. «تکا» بهعنوان یک نمونه از گرایشهای انتقادی برخاسته از درون جنبش کارگری و شورایی ایران، در پیوند نزدیک با مبارزات کارگری داخل و خارج تکامل یافت و قادر بر تأثیرگذاری مستقیم در جنبش کارگری سوئد گشت.
۵- کانون اسناد انترناسیونالیستی جنبش کارگری ایران، ضمن ارج نهادن به تلاشهای عناصر و محافلی که هرکدام سهمی در این مسیر داشتهاند، عزم آن دارد که جهت شفافیت بخشیدن به سیر تاریخی تکوین و تکامل گرایش انترناسیونالیستی جنبش کارگری ایران، گامی هرچند کوچک بردارد. ما در این مسیر دستِ یاری و همکاری بهسوی کلیه افراد و محافلی دراز میکنیم که مایل به همکاری با ما در تقویت و ارتقاء جنبش سیاسی کارگری ایران و شفافیت بخشیدن به سیر تکاملی آن هستند.
کانون اسناد انترناسیونالیستی جنبش کارگری ایران
اول ماه مه ۲۰۲۴
- فایل پیدیاف بیانیهٔ اعلام موجودیت